Verberg menu

Hoofdstuk 13: SEO (Search Engine Optimalisation)

hulp

bronnen:

cursus SEO van Cursusnetwerk

Beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) van Google

Wikipedia

13.1 Zoekmachines

Zoekmachines bestaan uit twee delen. Aan de ene kant de zoekmachine zelf, die u gewend bent te raadplegen als u op het Internet iets wilt zoeken. Voorbeelden hiervan zijn Google, Altavista, Yahoo!, MSN, Ilse, etc. U gaat naar de betreffende site, typt uw zoekwoord of combinatie van zoekwoorden in, en vervolgens verschijnt een waslijst van sites die volgens de betreffende zoekmachine voldoen aan uw zoekopdracht. Omdat zoekmachines natuurlijk niet op het moment dat u de zoekopdracht intypt het hele Internet kunnen afstruinen zijn er zoekrobots, ook wel spiders genaamd, die 24 uur per dag het Internet afspeuren op zoek naar Internetsites.

De inhoud van alle door de zoekspiders bezochte sites wordt opgeslagen op een groot netwerk van computers dat iedere grote zoekmachine tot zijn beschikking heeft. Ze maken dus een kopie van de gevonden pagina en slaan dit op in, wat genoemd wordt de cache van, hun eigen computers. Deze kopie bevat echter niet alle elementen van de oorspronkelijke pagina, maar alleen die zaken die de spiders interessant vinden. Op het moment dat iemand een zoekopdracht opgeeft wordt razendsnel de cache van de computers geraadpleegd en wordt er via allerlei voorschriften, anders gezegd zoekalgoritmes, bepaald welke pagina’s aan de zoekopdracht voldoen en in welke mate zij voldoen.

De vraag is nu natuurlijk hoe die zoekalgoritmes er precies uitzien! Als we dat namelijk weten, dan kunnen we daar tijdens de ontwikkeling van onze site meteen zo goed mogelijk rekening mee houden.

Werking

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: de algoritmes die de werking van een zoekmachine voorschrijven, zijn geheim. Google en al die andere zoekmachines geven in principe dus geen of weinig informatie over de wijze waarop we onze site kunnen optimaliseren.

Ondertussen voorziet Google hulpmiddelen om de webmaster op weg te helpen. Zie Webmaster hulp programma's. (https://www.google.com/webmasters/)

De beginnershandleiding zien we iet verder in deze cursus.

 

Zoekmachine-marketing

Zoekmachinemarketing, ook wel bekend onder de Engelse term Search Engine Marketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Dat wil zeggen dat een webpagina op een prominente plaats bij de zoekresultaten van een zoekmachine komen te staan als een zoekmachinegebruiker een voor die webpagina relevante zoekterm intypt. Doordat de webpagina beter gevonden kan worden, verhoogt het de effectiviteit van de reclameuiting op internet.

Search Engine Marketing kan worden verdeeld in twee deelgebieden: Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA).

 

13.2 Zoekopdrachten

Bepaal uw zoekopdrachten of zoekwoorden

Er vanuit gaande dat u weet wat het doel is van uw site, is de allereerste stap in de realisatie van de site het bepalen van de bijbehorende zoekopdrachten. Een zoekopdracht is de opdracht die iemand intypt in een zoekmachine om de gewenste site te vinden. Een zoekopdracht bestaat uit één of meer zoekwoorden (in deze handleiding ook wel keywords of trefwoorden genoemd). 

Het vinden van zoekopdrachten voor uw site dient u bij voorkeur uit te voeren nog voordat u ook maar een regel website- code in elkaar heeft gedraaid.
Psychologisch gezien is dit niet eenvoudig, omdat het zo leuk is al snel wat op het Internet te hebben staan. Heb echter nog heel even geduld, want de lol wordt dan een stuk groter! Stel u zelf eerst de vraag: wat zijn de zoekopdrachten, op basis waarvan ik wil dat mijn site straks hoog gaat scoren in de zoekmachines. Als u al een site heeft, doet u hetzelfde. Bepaal er minimaal één, maximaal drie. De volgende zaken kunnen u sterk helpen bij het bepalen van uw zoekopdrachten.

Benader vrienden en collega's

Stuur een email naar uw vrienden en collega's en vraag hen welke zoekopdrachten zij zouden gebruiken om een site als de uwe via een zoekmachine te vinden. Laat hen een stuk of vijf antwoorden verzinnen. Bepaal, als u alle antwoorden hebt terugontvangen, welke zoekwoorden of combinaties van zoekwoorden het meest gebruikt worden. Dit onderzoek kan u op nieuwe gedachten brengen.

Bestudeer websites van uw concurrenten

Bestudeer de broncode van de websites van uw concurrenten, die hoog scoren in de zoekmachines op door uzelf bedachte relevante zoekopdrachten. Uw websitebrowser bevat de mogelijkheid de broncode van de betreffende pagina te bekijken (in Explorer is dit de menuoptie Beeld-Bron). Kijk daar in het bijzonder naar de woorden die gebruikt zijn in de <title>, <meta name="description"> en <meta name="keywords">. Het bestuderen van de site van uw concurrent is helemaal legaal, sterker: is cruciaal als u de concurrentie serieus wilt aangaan. En als u straks hoog in de rankings staat, zullen ze bij u hetzelfde gaan doen.

Bepaal zoekwoorden die mensen gebruiken bij het zoeken

Van groot belang is verder dat u zoekopdrachten bepaalt die daadwerkelijk door mensen worden gebruikt. Durf mooie ideeën los te laten: kill your darlings, indien nodig. Óf dit nodig is, is eenvoudig uit te zoeken met speciale online-tools die bijhouden welke woorden (en soms hoe vaak) door zoekers worden ingetypt. Op de tools-pagina is zo'n 'keyword-suggesties'-tool opgenomen. Google geeft zelf ook keyword suggesties, maar geeft daarbij helaas niet de frequentie van het gebruik. Voer uw zoekwoorden in en ga op zoek naar woorden of combinaties van woorden die enerzijds daadwerkelijk door mensen worden gebruikt, en anderzijds uw product of dienst zo goed mogelijk vangen.  

Bepaal uw niche

Als u voorgaande drie methodes hebt toegepast hebt u nu minimaal één, maximaal drie zoekopdrachten voor uw pagina of site gevonden. Het zal duidelijk zijn dat uit hoe meer zoekwoorden uw zoekopdracht bestaat, dus hoe gespecialiseerder uw zoekopdracht, hoe eenvoudiger het wordt om met deze opdracht hoog in de rankings te scoren. Indien u op een zeer algemene markt opereert zal het niet eenvoudig worden met zoekopdrachten die uit slechts één of twee zoekwoorden bestaan, hoog te scoren. Probeer in dat geval op zoek te gaan naar de niche van uw markt. "Adviesbureau" levert honderden, zo niet duizenden, sites. "Adviesbureau kunstprojecten", al weer een stuk minder. "Adviesbureau kunstprojecten Amsterdam", weer minder, etcetera. 

Een onderzoek uitgevoerd door Entireweb laat zien dat 31% van de mensen twee zoekwoorden intypen, 25% drie zoekwoorden en 19% slechts één zoekwoord. (!! bron voor deze tekst is van 2006).
Optimalisatie van de site op basis van zoekopdrachten bestaande uit drie zoekwoorden lijkt hiermee dus het meest ideaal. Als uw site groter en populairder wordt, d.w.z. meer pagina's naar uw pagina gaan verwijzen en daarmee uw zogenaamde pagerank verhoogt (waarover later meer), dan wordt het desgewenst mogelijk op twee of zelfs één zoekopdracht te gaan optimaliseren. Maar zeker in het begin, probeert u gespecialiseerd verkeer (targeted trafic) te genereren. 

Analyse

Eens je site al een tijdje actief is, kan je via Goolgle webmaster tools (https://www.google.com/webmasters/tools) analyseren hoe je site gevonden werd.

 

13.3 SEO voor Google

Hiervoor download je de beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) van Google